sábado, 21 de diciembre de 2013

Llibre de les bèsties



Sinopsi


El comportament humà contraposat al del món dels animals en una petita faula de gran nivell literari Una magnífica obra plena de simbologia El llibre de les bèsties forma part de El Llibre de meravelles (1287- 1289) i és la segona i darrera novel·la de Ramon Llull. Es tracta d’un text relativament breu b asat en la descripció de les maquinacions i de les intrigues de la guineu protagonista del relat, anomenada Na Renard, per fer-se amb el poder. Les lluites entre els animals i les seves actituds representen i satiritzen el món dels humans, amb una clara finalitat moral i alliçonadora, que intenta justificar la concepció aristocràtica de la societat i de la política defensada per Llull.



Crítica

''El llibre de les bèsties'', fou la 1ª novel.la en prosa en llengua vulgar i la 1ª que suceeïx en una ciutat.
 La seua temàtica tracta sobre el bon govern i explica com el monarca ha de guardar-se dels mals consellers i els hómens falsos. Dóna un exemple, al servei del redreçament ètic i moral.
L´obra té una estructura de set capitols, te alhora una història central i d´altres paral.leles. Aquestes més reduïdes. Són els anomenats ''Eiximpli'', que tenen una intención clarament didàctica. Adoptant la forma d´ apòleg, com si fos una faula, amb històries insertades i protagonitzades pels animals.
S´identifiquen els que mengen herba: vasalls. Els de carn: noblessa. Les virtuts o defectes es veuen com ara: gos: fidelitat, lleó: fotalessa i poder i guineu: traïció.

L´èxit es devia a l´analfabetisme i per les il.lustracions dels animals. Així com l´oralitat aparent.
Important és el capítol V, ens mostra la intenció de l´obra. Una crítica a la corrupció de la política.

En conclusió una breu i dolça novel.eta moral on els animals projecten el món dels humans. lectura encara vigent avui dia .

No hay comentarios:

Publicar un comentario